Hoppa till innehåll

GotlandsHem – kund till FAST2

GotlandsHem jobbar med hållbara lösningar. Tillsammans med FAST2 tar GotlandsHem stora kliv mot en totaldigitalisering som gagnar både kunder, medarbetare och miljön.

Som hos så många andra av våra kunder är det även hos GotlandsHem fullt fokus på nybyggnation, stambyten och digitalisering. Och det är där FAST2 kommer in i bilden. Med hjälp av fastighetssystemet blir det enklare att ha koll på underhållet i sina fastigheter, kommunicera med hyresgästerna och effektivisera processer.

Elisabeth Kalkhäll, VD på GotlandsHem
Elisabeth Kalkhäll, VD, GotlandsHem

GotlandsHem säger nej

Under hösten har vi kunnat läsa om hur GotlandsHem säger nej. Att varje månad trycka, kuvertera, frakta och dela ut 2 000 pappersavier med hyresgästernas månadsavgift, är inte miljösnällt. Därför ska företaget upphöra med pappersavier. De uppmuntrar nu sina hyresgäster att ansluta till e-faktura eller autogiro.

– Vi gör det för att vi vill uppnå våra miljömål, där pappersavier och utskick inte går i linje med en digitalisering för hållbarhet, säger Elisabeth Kalkhäll, VD, GotlandsHem.

Effektivare processer

Under 2020 kommer GotlandsHem införa att alla parkeringsplatser blir förhyrda.

– Det här är något våra hyresgäster har efterfrågat under en längre tid och det är helt i linje med att man som hyresgäst har möjlighet att kunna påverka sin boendekostnad, säger Elisabeth Kalkhäll. 

Att under loppet av några månader hyra ut cirka 4 000 parkeringsplatser kommer ställa högra krav på organisationen och kräver bra systemlösningar. Därför har GotlandsHem valt att sköta hela uthyrningsprocessen från publicering till att teckna kontrakt via Mina sidor och mobilt BankID.

– Det har tagit sin tid att jobba fram modellen men nu är vi äntligen igång, säger Elisabeth Kalkhäll. 

Ny version av FAST2

Att jobba fram en digital strategi under sin digitalisering har blivit mer och mer nödvändigt, så även för GotlandsHem. De såg ganska tidigt behovet av att hitta en strategi inför digitaliseringsarbetet.

– Med uppgraderingen av vårt fastighetssystem kan vi ge ett bättre stöd för vår verksamhet och den fortsatta digitala utvecklingen. Vi ser även att vi framöver kan integrera fastighetssystemet mer med andra IT-system för att uppnå nya möjligheter och värdehöjande funktioner, säger Elisabeth Kalkhäll.

GotlandsHem valde att helt själva arbeta fram sin digitala strategi genom att trendspana, analysera behoven och vara nära verksamheten.

– Vi lät den komma till utifrån den strategi våra ägare har och de behov vi ser framåt. Nu tillämpar vi strategin inför alla våra beslut, säger Elisabeth Kalkhäll.

När GotlandsHem väl hade sin digitala strategi på plats kunde man ganska snabbt se att det fanns interna rutiner och processer som inte följde strategins vägledande principer. Genom att identifiera behoven och de möjligheter som redan fanns i FAST2 kunde GotlandsHem snabbt se vilka lösningar som fanns.

– Genom att tydligt se vad vi ska göra och vilka lösningar som finns så blir arbetet mycket lättare, säger Elisabeth Kalkhäll.

Bläckfisken 3
Bläckfisken 3, som utgörs av de tre gula husen, är GotlandsHems nya kvarter i norra Visby.

Fakta

Sedan 1957 har GotlandsHem varit gotlänningarnas bostadsföretag och har cirka 4 600 bostäder och cirka 400 lokaler i FAST2. De har stor variation av lägenheter, från medeltida byggnader i Visby innerstad till nybyggnationer. GotlandsHem har även studentlägenheter i nära anslutning till Uppsala Universitet, Campus Gotland.